Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

CHP ‘Çevre Planı' için miting düzenliyor

CHP ‘Çevre Planı

Bandırma ve Erdek CHP İlçe Örgütleri 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planını' protesto için bugün Bandırma ve Erdek' te miting düzenleyecek.

Bandırma ve Erdek CHP İlçe Örgütleri 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planını’ protesto için bugün Bandırma ve Erdek’ te miting düzenleyecek.

CHP Bandırma ve Erdek ilçe örgütlerince genel merkezin desteği ve milletvekillerinin de katılımıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 20 Ağustos 2014 tarihinde onaylanan Balıkesir- Çanakkale 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmek için bugün Bandırma ve Erdek’te miting düzenleneceği belirtildi.
“TÜRKİYE’DE BENZERİ BULUNMAMAKTADIR”
7 Kasım Cuma günü saat 16 - 18 saatleri arasında yapılacak miting ve basın toplantısı ile ilgili olarak bir açıklama yapan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, onaylanan Balıkesir-Çanakkale 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında, Erdek Körfezi’nde Erdek’in karşı kıyısında bulunan Bandırma’ya bağlı Şirinçavuş ile Hıdırköy Mahalleleri arasında kalan yaklaşık 5000 hektarlık büyük bir alanın ‘Sanayi ve Depolama Bölgesi’ olarak planlanmasının, bu büyüklükte bir alanın Türkiye’de başka bir benzeri bulunmadığını öne sürdü.
“TURİZM VE ZEYTİNCİLİK OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR”
Sarı yaptığı açıklamada şunları söyledi, “Planlama yapılırken, İlçemiz için de en önemli geçim kaynakları olan turizm ve zeytincilik sektörünün olumsuz etkileneceği göz önünde bulundurulmamıştır.
Bandırma ilçesine bağlı Şirinçavuş Bölgesinde tarım arazileri ülkemizin önde gelen büyük yatırımcı kuruluşları tarafından satın alınmak suretiyle, sanayi alanı olarak yatırımlar yapılmıştır. Tapu kayıtlarında yapılacak bir araştırma ile söz konusu plan daha askıya çıkartılmadan önce bu bölgedeki tarım arazilerinin çoğunun büyük yatırımcı kuruluşlar tarafından veya bunlara hizmet eden lobi tarafından piyasa rayiçlerinin üzerinde ödemeler yapılmak suretiyle satın alınan tarım arazileri daha çok rant getirecek unsurlara dönüştürülebilmek adına sanayi istilası ile karşı karşıya bırakılmıştır.”
“KAYBEDEN ERDEK VE ERDEK HALKI OLACAKTIR”
Sarı açıklamasını şu sözlerle tamamladı, “Ekonomik yönden en önemli getirisi turizm olan ve Mavi Bayrak Ödülüne sahip plajları ile Erdek, Türkiye’deki sayılı turizm bölgeleri arasına girerek, denizinin ne kadar temiz olduğunu kanıtlamıştır. Anılan Planlamanın gerçekleşmesi durumunda ise, önümüzdeki yıllarda çevre kirliliğinin gittikçe artacak olmasından dolayı Bandırma Körfezi’nde olduğu gibi girilebilecek temiz bir denizi kalmayacaktır. Kapıdağ Yarımadası’nın çevresinde, Erdek Körfezi’nde yapılabilen çeşitli aktiviteler (deniz turizmi, rüzgâr sörfü, dalış noktaları, vb.) bahse konu projelerden birinci derecede etkileneceklerinden dolayı kaybeden ilçemiz turizmi yani Erdek ve bölge halkı olacaktır. Bu sebeple birçok yönüyle yararlandığımız denizlerimiz kirlilik baskısı altındadır ve yararlandığımız kaynaklarımız bu baskıyla yok olmaktadır.
İnsan çevrenin doğal varlıklarından biridir ve yüklendiği en önemli sorumluluk kendisi dışındaki varlıkların yaşama haklarını ve doğal ortamı korumaktır. Bu sadece hukuken değil, ahlaki bakımdan da en önemli insani vasıflardan biridir. Unutmayın ki Erdek’e hayat veren zeytin, turizm ve balıkçılıktır.
Sonuç itibariyle, Erdek Körfezi’nde ilçemizin karşı kıyısında bulunan Bandırmaya bağlı Şirinçavuş ile Hıdırköy Mahalleleri arasında kalan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 20/08/2014 tarihinde onaylanan Balıkesir_Çanakkale 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında yaklaşık 5000 hektarlık “Sanayi ve Depolama Bölgesi” olarak planlanan alanın gereken duyarlılığın gösterilerek kaldırılması amacıyla kamuoyu oluşturmak için miting düzenlenmiştir.” dedi.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı